A treia ediție a Festivalului Costumului Tradiţional Românesc „Simt şi mă îmbrac româneşte”, având ca temă în acest an „Satul românesc – păstrător peste veacuri al tradiţiilor străbune” s-a încheiat! O ediție plină de emoții și un spectacol care ne-au făcut să vibrăm și să ne bucurăm de frumoasele tradiții și vestimentații românești, în cel mai pur sens.
Evenimentul a fost organizat în curtea bisericii noastre, cu Binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel și cu sprijinul Centrului Cultural „Ștefan Iordache” al Primăriei Sectorului 5.
În contextul în care Sfântul Sinod a declarat 2019 „Anul omagial al satului românesc”, prin acest proiect cultural ne-am dorim să reînviem dragostea de tradiții şi să readucem în atenția societății portul popular românesc, chiar aici, în mijlocul Bucureștiului, deoarece considerăm că multitudinea de moşteniri culturale pe care țara noastră le are, merită din plin să fie promovate.
Evenimentul s-a desfasurat astfel:
– Începând cu ora 19:00: Moment de muzică tradiţională, susţinut de invitaţi speciali: Vlad Miriţă, Aurelian Temişan și Formaţia Trei Parale.
– În curtea bisericii au fost prezenți meșteri populari care au expus obiecte tradiționale românești din lemn, ceramică și țesături; aceștia au susținut și ateliere de lucru în lut, lemn și cusături tradiţionale;
– Expoziţia „Satul românesc, moștenirea culturală a strămoșilor noștri”, care a avut menirea de a scoate în evidență momente importante din viața satului românesc de odinioară;
– Expoziţie cu produsele finale ale atelierelor de cusături tradiţionale, realizate la biserica noastră în perioada 17 mai – 21 iunie, sub coordonarea doamnei Ana Maria Trandafir;
– Târg caritabil de prăjituri, în vederea susținerii procesului educațional al clasei pregătitoare a Școlii Gimnaziale Rotileştii Mari, localitatea Cîmpuri, județul Vrancea;
– La final a avut loc Parada costumelor tradiţionale româneşti.
Fondurile strânse în urma târgului caritabil de prăjituri au fost redirecționate pentru sprijinirea procesului instructiv-educativ al clasei coordonate de către doamna Maricica Stoica, de la Școala Gimnazială Rotileștii Mari, localitatea Cîmpuri, județul Vrancea.
Vă mulțumim tuturor celor care ați sprijinit inițiațiva noastră!
Îi felicităm și le mulțumim tuturor participanților, dar și tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui proiect de mare amploare.
Prin acest proiect am putut demonstra că avem artiști excepționali, care nu „doar cântă”, ci și „trăiesc” în mod tradițional românește. Avem tineri sclipitori și vizionari. Cu o asemenea generație tânără, nu suntem pierduți!