- „Sâmbăta educativă” – activitate copii Asociația Down Plus București
- 02.2018: a avut loc în cadrul Şcolii speciale nr. 9, gazdă fiindu-ne doamna Liana Barbu. Au fost prezenţi aproximativ 15 copii şi 6 voluntari. S-au realizat activităţi de grup de cunoaştere a membrilor grupului, de prezentare şi activităţi ce au presupus o evaluare iniţală a cunoştinţelor şi deprinderilor copiilor.
- 02.2018: a avut loc ce-a de-a doua întâlnire în cadrul Şcolii Speciale Nr. 9. Au fost prezenţi aproximativ 15 copii şi 6 voluntari . Tinerii noştri au discutat despre zilele săptămânii, despre lunile anului şi despre anotimpuri. Au repetat litera A şi litera M şi s-au bucurat realizând dansuri şi jocuri distractive.
- 02.2018: au fost prezenti aproximativ 12 copii şi 7 voluntari. Copiii au desfăşurat activităţi matematice: numărarea în concentrul 0-10, realizarea conexiunii dintre număr şi cantitate, cântece despre numere. Mai mult, am numărat şi am discutat despre ingredientele necesare pentru anumite reţete.
- 03.2018: au fost prezenţi aproximativ 17 copii şi 10 voluntari. Copiii au repetat litera T (Recunoaştere, identificare în cadrul cuvintelor, scriere de cuvinte simple ce conţin litera T), alături de dansuri şi de cântece educative şi distractive.
- 03.2018 : au fost prezenţi aproximativ 12 copii şi 10 voluntari. De această dată, s-a mers pe o abordare integrată a activităţii: după momentul de salut si pregătire a activităţii, copiii au ascultat povestea lui Rică Rinocerul, au discutat despre litera R, apoi realizat corespondeţe între număr şi cantitatea corespunzătoare.
- 03.2018: au fost prezenţi aproximativ 12 copii şi 6 voluntari. Activitatea a fost tot integrată, abordându-se atât conţinuri de comunicare în limba română, cât şi de matematică, tema generală fiind „Sportul”. Copiii au citit pe litere şi silabe, în ritm propriu, denumirile sporturilor frecvent întâlnite, apoi au efectuat adunări în concentrul 0-10, fără trecere peste ordin , cu ajutorul materialului concret (mingiuţe din carton colorat).
- 04.2018: tema abordată a fost „Fructele”. Copiii au recunoscut fructele şi le-au citit pe silabe şi integral, în ritm propriu. Au fost prezenţi 18 copii şi 6 voluntari.
- Târg caritabil „Primăvara în suflet de copil” , ediția a III-a, 25.02.2018
Devenit deja tradiţie, târgul a presupus vânzarea de mărţişoare realizate de către copiii din Asociaţia Down Plus Bucureşti şi mămicile acestora. Fondurile strânse din vânzarea acestor produse au fost direcţionate către achiziţia de noi costume populare pentru copii, costume cu care aceştia s-au prezentat la evenimentul organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Sindromului Down.
- Proiect filantropic „Faptele iubirii aduc primăvara-n inimi”
Beneficiari: căminele de bătrâni „Speranţa” (zona Unirii) şi „Doctor Dorina Ion” (Drumul Sării).
Etape :
- Până pe 24 februarie, doamnele şi domnişoarele au fost invitate să aducă la pangar mărţişoare în stare bună, ce a fost recondiţionate şi oferite bătrânelor.
- Pentru sâmbătă, 24 februarie, şi duminică, 4 martie, gospodinele au fost rugate să facă prăjituri de casă.
- 24 februarie şi 3 martie – au avut loc 2 ateliere de recondiţionare a mărţişoarelor, la care au participat aproximativ 10 dintre voluntarii Departamentului pentru Tineret.
Participanţi: voluntari ai Departamentului de Tineret şi elevi ai Şcolii Gimnaziale Nr. 280, sub coordonarea domnişoarei profesoare Antoaneta Popa.
4.Ziua Mondială a Sindromului Down -21.03.2018
Sărbătorită pe data de 21 martie, Ziua Mondială a Sindromului Down s-a desfăşurat în acest an sub forma unui proiect de amploare, organizat cu succes de către doamna Georgeta Bucur şi Asociaţia Down Plus Bucureşti, şi care a avut ca scop incluziunea socială a copiilor şi tinerilor cu Sindrom Down, membri ai asociaţiilor din Bucureşti şi ţară, prin activităţi culturale, sportive şi sociale. Proiectul s-a încheiat cu un concurs de talente şi o seară festivă, unde au fost prezenţi şi voluntari ai Departamentului de Tineret ai parohiei noastre.
- Crosul pentru Viaţă – 17.03.2018
Pe data de 17 martie, a avut loc în Parcul Al. I. Cuza un cros caritabil care a avut ca scop strângerea de fonduri pentru mamele aflate în criză de sarcină, precum şi mame singure aflate în imposibilitatea financiară de a-şi creşte singure copiii. Acest eveniment a fost organizat de către Organizaţia „Studenţi pentru Viaţa”, în parteneriat cu Pegas Triatlon Club, iar la acesta au luat parte şi tineri din partea parohiei noastre, care fie au desfăşurat activităţi de voluntariat, împărţind apă şi energizante alergătorilor, fie chiar au participat activ la cros, ca alergători, făcând evenimentul şi mai vizibil şi sprijinind cauza organizatorilor.
- Marşul pentru Viaţă – 24.03.2018
Pe data de 24 martie, în Bucureşti şi mai multe oraşe din ţară, a avut loc Marşul pentru viaţă, a cărui temă din acest an a fost „O lume pentru viaţă”. La acest eveniment, care vine în sprijinul femeilor aflate în criză de sarcină şi care a reuşit să strângă laolaltă un număr impresionant de 5000 de oameni, a fost prezentă şi parohia noastră, reprezentată de 6 membri ai Departamentului de Tineret şi de Părintele Diacon Ionuţ Grigorcea. Această activitate a avut ca scop evidenţierea necesităţii sprijinirii cauzei Organizaţiei „Studenţi pentru Viaţa”, în contextul tendinţei de renunţare tot mai accentuată la valorile moral-creştine în rândul tinerilor din ziua de astăzi.
- Participare Procesiune de Florii, 31.03.2018:
La pelerinaj au participat toți clericii din cadrul Protopopiatelor din Capitală și din Protopopiatele Ilfov Sud și Nord, precum și preoții de caritate din Capitală și Județul Ilfov (din spitale și centre sociale, cimitire, unități militare, penitenciare), în total aproximativ 950 clerici şi un număr mare de credincişi. Parohia noastră a fost reprezentată, alături de părinţii slujitori, de 8 voluntari ai Departamentului pentru Tineret.
- Concertul de Florii „Mărturisiţi-vă Domnului” – 01.04.2018 :
Pentru Duminica Floriilor, o parte dintre voluntarii Departamentului de Tineret al parohiei, membri ai grupului vocal de copii şi tineret „Treimos”, a organizat cel de-al doilea concert al lor, care a avut ca motiv central drumul parcurs de credincioşi prin postul Paştilor, marcând momentele importante ale acestuia. Acest proiect a reprezentat şi un dar pentru toţi enoriaşii, care au fost încântaţi să ia parte la audiţie.
Pe viitor, se urmăreşte atragerea tinerilor cu calităţi vocale şi care împărtăşesc aceleaşi valori la audiţii, precum şi crearea unui grup unit, care să se implice activ şi în celelalte activităţi ale Departamentului de Tineret, fie ele culturale sau sociale.
- Pregătire pentru Sfintele Paști – 07.04.2018
În Sâmbăta Patimilor, aşa cum se obişnuieşte în tradiţia parohiei noastre, s-a desfăşurat pregătirea Sf. Paşti de către elevi ai şcolilor şi liceelor ce aparţin de parohia noastră, care la final au primit câte o diplomă de voluntariat pentru munca depusă. La acţiune au fost prezenţi atât enoriaşi, cât şi membri ai Departamentului de Tineret, care i-au supravegheat, dar şi ajutat pe copii, în total pregătindu-se aproximativ 9000 pachetele cu Sf. Paşti.
- Acțiune centru de bătrâni Dr Dorina Ion – 14.04.2018:
Beneficiari: aproximativ 50 bătrâni din Centrul de îngrijire bătrâni „Doctor Dorina Ion” (Drumul Sării).
Etape :
- Pentru sâmbătă, 14.04.2018 , gospodinele au fost rugate să facă prăjituri de casă, care vor fi lăsate la pangar, până la ora 10:00.
- În intervalul 10:00 – 10:45, voluntarii au realizat pachetele cu bătrâni;
- Ora 10:45 – plecarea voluntarilor către azil
- 11:00 – 13:00: împărţire pachete, discuţii cu bătrânii, atelier de pictare ouă din lemn.
Participanţi: voluntari ai Departamentului de Tineret şi elevi ai Şcolii Gimnaziale Nr. 280, sub coordonarea domnişoarei profesoare Antoaneta Popa.
- Concurs de fotografie „Primăvara – anotimpul Învierii. Natură și sfințenie”, ediția a II-a – martie – aprilie 2018: în curs de desfășurare…