Cateheze

Ce este cateheza

Ce este cateheza

Catehizarea, prin ea însăşi, este un proces continuu. Începutul ei îl cunoaştem. Sfârşitul, nu. Este, de fapt, împlinirea poruncii dumnezeieşti: „Mergând, învăţaţi toate neamurile“. Potrivit acestor cuvinte, catehizarea trebuie să fie continuă. Cateheza înseamnă împărtăşirea învăţăturii creştine prin procesul de învăţare. Împlinind această poruncă dumnezeiască, înşişi Apostolii au fost primii care au promovat-o. Prin cuvânt, toate au fost făcute de Dumnezeu. Tot prin cuvânt, propovăduit de Sfinţii Apostoli şi transmis prin tradiţie episcopilor, preoţilor, se arată o misiune care are scopul de a împărtăşi învăţătura creştină atât colectiv, cât şi individual. Prin această catehizare individuală se întăreşte ceea ce individul a putut afla prin învăţătura de obşte, prin catehizarea mulţimilor, lucru absolut necesar, pentru că, în felul acesta, cunoştinţele pe care le primesc credincioşii prin catehizarea individuală se întăresc, se verifică, asemănându-se acest proces cu principiile şi conţinutul orei de Religie din şcoală. Prin ascultare individuală se află cum şi cât şi-au însuşit cei care ascultă cateheză din învăţătura care a fost transmisă spre ei. Cum lucrarea catehezei de către preot are scopul mântuirea lui, a credinciosului, înseamnă că prin cateheza individuală se consolidează lucrarea de mântuire a credincioşilor.

Termenul de ”cateheză” vine de la catehumeni, cei care se pregătesc pentru Botez. În Biserica Primară, aceștia participau la slujbele bisericești și ocupau pronaosul, adică partea de la intrarea în biserică. În momentul în care diaconul rostea ectenia: ”Câți sunteți chemați, ieșiți, cei chemați ieșiți, ca nimeni din cei chemați să nu rămână”, acești catehumeni, chemați la Botez, ieșeau din  biserică și rămâneau doar credincioșii care se împărtășeau cu Sfintele Taine.

Aproximativ trei ani, catehumenii participau la cateheze, adică la orele de religie special făcute pentru ei și abia apoi erau botezați, în zilele marilor praznice. De aceea, până astăzi auzim cântându-se la marile sărbători cântarea ”Câți în Hristos  v-ați botezat, în Hristos v-ați și-mbrăcat”, cântare care în aceste zile înlocuiește trisaghionul ”Sfinte Dumnezeule”.

Cateheza este constructiva

Primul caracter structural al catehezei este acela conform caruia cateheza este constructiva, instructiva in duh hristocentric si educativa religios-morala, adica are calitatea de a zidi un suflet nou pe temelia si pe masura ideala a Domnului Iisus Hristos.

Fiecare madular al Bisericii trebui format dupa acelasi model, spre a putea zidi armonic intreaga comunitate crestina, pentru ca Hristos este temelia si cladirea, inceputul si sfarsitul actiunii catehezei.

Cateheza este pedagogica

Al doilea caracter structural al catehezei este atitudinea pedagogica, care trebuie sa tina cont nu numai de varsta, ci si de etapele sufletesti de inaintare treptata a fiecaruia. Cateheza ortodoxa respecta principiul pedagogiei crestine pauline, care urmeaza lui Hristos – Pedagogul Suprem care a spus pildele pe intelesul tuturor ascultatorilor.

Cateheza se articuleaza pe trairea liturgica

Al treilea caracter structural al catehezei este trairea fenomenului religios al cunostintelor primite pe calea catehezei. Trairea interioara a invataturii crestine in „constiinta religioasa”, in „constiinta morala”, a fost si a ramas o preocupare vie a catehezei ortodoxe. Incadrarea catehezei in cadrul Liturghiei catehumenilor, alaturi de rugaciune si de cantarea religioasa, urmareste aceasta traire a fenomenului religios.

Cateheza este morala

Al patrulea caracter structural al catehezei este cel moral, cu accent puternic si intaietate in obiectivele catehezei. Acest caracter il are insasi Evanghelia dar in zilele noastre devine evidenta nevoia de moralitate caci numai intr-un suflet moral poate lua nastere o idee crestina.

Surse:

http://www.crestinortodox.ro/editoriale/principiile-catehezei-personalitatea-catehetului-140705.html

http://ziarullumina.ro/rolul-catehezei-in-parohie-astazi-44648.html

http://www.parohiaortodoxalleida.es/index.php/stiri/27-cateheza

 

Lasa un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.