Articole

Despre dezlegarea la pește în perioada Penticostarului

Perioada cuprinsă între Duminica Paștilor și Duminica Tuturor Sfinților, prima Duminică după pogorârea Duhului Sfânt, este denumită perioada Penticostarului. Este cea de-a treia perioadă a anului bisericesc, pe lângă perioada Triodului și Octoihului.

Dezlegarea la pește este menționată în calendarele ortodoxe în zilele de miercuri și vineri din perioada Penticostarului, însemnând că, deși este post, totuși, creștinii ortodocși pot consuma pește și alimente din pește.

Acest lucru este datorat faptului că perioada Penticostarului este o perioadă de bucurie, nu de întristare, în care credincioșii nu trebuie să postească aspru.

Un alt motiv este faptul că „Mirele este cu noi”, iat atât timp cât Mirele este cu noi și postirea este mângâietoare. Acesta este răspunsul pe care Mântuitorul l-a dat fariseilor și cărturarilor poporului, atunci când aceștia s-au intrigat de faptul că apostolii nu posteau: „Iar ei (notă pers.: fariseii și cărturarii) au zis către El: Ucenicii lui Ioan postesc adesea şi fac rugăciuni, de asemenea şi ai fariseilor, iar ai Tăi mănâncă şi beau. Iar Iisus a zis către ei: Puteţi, oare, să faceţi pe fiii nunţii să postească, cât timp Mirele este cu ei? Dar vor veni zile când Mirele se va lua de la ei; atunci vor posti în acele zile.” (Luca V, 33-35)

Tot după Învierea Domnului, Însuși Mântuitorul le-a dat ucenicilor să mănânce pește: „După acestea, Iisus S-a arătat iarăşi ucenicilor la Marea Tiberiadei, şi S-a arătat aşa: Erau împreună Simon-Petru şi Toma, cel numit Geamănul, şi Natanael, cel din Cana Galileii, şi fiii lui Zevedeu şi alţi doi din ucenicii Lui. Simon-Petru le-a zis: Mă duc să pescuiesc. Şi i-au zis ei: Mergem şi noi cu tine. Şi au ieşit şi s-au suit în corabie, şi în noaptea aceea n-au prins nimic. Iar făcându-se dimineaţă, Iisus a stat la ţărm; dar ucenicii n-au ştiut că este Iisus. Deci le-a zis Iisus: Fiilor, nu cumva aveţi ceva de mâncare? Ei I-au răspuns: Nu. Iar El le-a zis: Aruncaţi mreaja în partea dreaptă a corăbiei şi veţi afla. Deci au aruncat-o şi nu mai puteau s-o tragă de mulţimea peştilor. Şi a zis lui Petru ucenicul acela pe care-l iubea Iisus: Domnul este! Deci Simon-Petru, auzind că este Domnul, şi-a încins haina, căci era dezbrăcat, şi s-a aruncat în apă. Şi ceilalţi ucenici au venit cu corabia, căci nu erau departe de ţărm, ci la două sute de coţi, trăgând mreaja cu peşti. Deci, când au ieşit la ţărm, au văzut jar pus jos şi peşte pus deasupra, şi pâine. Iisus le-a zis: Aduceţi din peştele pe care l-aţi prins acum. Simon-Petru s-a suit în corabie şi a tras mreaja la ţărm, plină de peşti mari: o sută cincizeci şi trei, şi, deşi erau atâţia, nu s-a rupt mreaja. Iisus le-a zis: Veniţi de prânziţi. Şi nici unul din ucenici nu îndrăznea să-L întrebe: Cine eşti Tu?, ştiind că este Domnul. Deci a venit Iisus şi a luat pâinea şi le-a dat lor, şi de asemenea şi peştele.” (Ioan XXI, 1-15)

Dumnezeu să aducă în inimile tuturor credincioșilor, atât celor care postesc cât și celor care nu postesc, bucuria Îniverii Domnului, deoarece termenul grecesc „bucurați-vă” presupune o ieșire din sine și încredințarea cuiva. Să ne încredințăm și noi Mântuitorului nostru Iisus Hristos și, cu această încredințare să putem trece peste toate situațiile dificile din viața noastră.

Diac. Ionuț Cristian Grigorcea

Lasa un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.