Articole

Întâlnirea Tinerilor Oortodocși – 2018 sau despre unitatea de credinţă şi neam

Scris de biserica

Întâlnirea Tinerilor Oortodocși (ITO) – 2018 sau despre unitatea de credinţă şi neam

 

„Uniți în credință, mereu împreună,

Vom putea construi o lume mai bună!

Împreună să fim una

Doar aşa vom izbândi

Căci cu noi întotdeauna

Hristos este și va fi!” a răsunat, timp de patru zile, pe străzile Sibiului, în inima Ardealului.

Experienţa participării la ITO nu poate fi exprimată în cuvinte, deoarece sunt momente care ne sunt date de Dumnezeu pentru a le trăi, dincolo de puterea noastră de exprimare,  iar din această trăire să ne întărim şi mai mult în apărarea Adevărului de credinţă şi de neam. Totuşi, voi încerca să descriu, în umile şi prea puţine cuvinte, bucuria participării la un astfel de eveniment, sperând ca mărturia mea să fie un impuls pentru alţi tineri să participe anul următor la ITO 2019 –  Craiova.

A cincea ediție a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși (ITO) a reunit, în perioada 6-9 septembrie,  participanți cu vârste între 16-35 ani din România, Republica Moldova, Ucraina, Grecia, Serbia, Albania, Macedonia, Germania, Franța, Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Elveția, Turcia, India și altele, Sibiul fiind, pentru patru zile, capitala Ortodoxiei.

Da, tineri, mulţi tineri au umplut de viaţă oraşul aflat în inima României. S-a vorbit întâi de 1500 de participanţi, apoi au fost anunţaţi 3000, dar au fost mult mai mulţi. De ce? Oare i-a forţat cineva pe aceşti tineri frumoşi să participe la acest eveniment sau … poate entuziasmul tineresc de a mărturisi Ortodoxia le-a îndreptat paşii la început de septembrie spre orașul de reședință a Mitropoliei Ardealului ?

Tema acestui an a fost „Unitate. Credință. Neam”, versurile imnului fiind scrise de către doamna preoteasă Petruţa Socaciu, iar muzica alcătuită de către Părintele Costin Butnar – întâmplător sau nu – gazda a două dintre taberele de vară ai căror beneficiari au fost copiii din Asociaţia Down Plus Bucureşti şi voluntarii Departamentului nostru de Tineret.

Deschiderea oficială a avut  loc joi, 6 septembrie, în prezenţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, ierarhilor din Bisericile Ortodoxe surori, preoților, oficialităților și oaspeților.

În cuvântul său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a afirmat: „Dragi tineri creştini ortodocşi din România şi din alte ţări, voi sunteţi apostoli sau misionari ai libertăţii şi ai unităţii etnice sau naţionale, dar şi ai comuniunii între etnii și ai cooperării între popoare, când cultivaţi iubirea generoasă în familie, în prietenie, în parohie, în eparhie, în societate şi în toate întrunirile ortodoxe naţionale şi internaționale, spre bucuria Ortodoxiei întregi şi comuniunea între popoarele lumii.” , iar IPS Laurenţiu  a subliniat că „viitorul copiilor noştri nu poate exista fără morală, fără credinţă şi fără amintirea trecutului de jertfă al înaintaşilor noştri”.

Vineri, 7 septembrie, au avut loc ateliere şi workshopuri pentru tineri, conferința „Unitate. Credință. Neam. De 100 de ori România”, susținută de Excelența Sa, domnul ambasador Emil Hurezeanu, și moderată de pr. conf. univ. dr. Constantin Necula, iar ca o încununare a zilei – Procesiunea Unităţii, pe parcursul căreia tinerii au cântat pricesne şi cântece specifice zonei din care proveneau, purtând steagurile eparhiilor şi tărilor de provenienţă, în timp ce „drapelul se-înalță mai mândru din rană, /Cu cinste purtând pe al său tricolor/ A neamului nostru duioasă icoană/ Şi jertfa de veacuri a acestui popor.”

Sâmbătă, 8 septembrie, ne-am rugat împreună la sărbătoarea Maicii Domnului, Sfânta Liturghie fiind oficiată de un sobor din care au făcut parte Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, ierarhi, arhimandriți și preoți din Bisericile Ortodoxe surori și din țară, pe scena amenajată pe lacul Muzeului ASTRA din Dumbrava Sibiului. Troparele şi cântările intonate de grupurile de tineri din ţară au străbătut văzduhul, păsările cerurile oprindu-se un moment, pentru a fi părtaşe şi ele la proslăvirea Maicii Preasfinte, frumoasele pricesne ardeleneşti răsunând încă în sufletele noastre: „Maica cerului,/ Nădejdea poporului, /Sfântă Marie/ Pentru noi roagă-te”.

După Sfânta Liturghie, am participat la ateliere de olărit, de împletit brățări, pictură pe lemn și sticlă, de împletit paie, de prelucrare artistică a lemnului, de muzică tradițională, de împletit cosițe și de țesut brățări, pregătite de organizatori sub motto-ul „Satul român în Centenarul Marii Uniri”, având astfel posibilitatea să învăţăm vechi meşteşuguri tradiţionale şi să pătrundem un pic în lumea copiilor şi tinerilor de odinioară.

Duminică, 9 septembrie, ne-am strâns cu toţii la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, pentru a participa la Sfânta Liturghie şi pentru a fi martori predării torţei delegației Arhiepiscopiei Craiovei (organizatorii ITO 2019).

IPS Mitropolit Laurențiu ne-a îndemnat să ne păstrăm credința și curăția sufletească pentru a rămâne în continuare vrednici fii ai Bisericii străbune. „Duceți această mărturie, duceți bucuria pe care ați trăit-o aici în aceste zile, bucuria preamăririi Maicii Preacurate, spuneți părinților voștri, mamelor voastre, câtă bucurie ați creat cerului, Bisericii și tuturor celor care v-au văzut și v-au primit aici. Să fie binecuvântați părinții voștri dar să fiți voi rodul binecuvântat al familiei noastre pe care o iubim, o cinstim și o apărăm”, ne-a spus ierarhul. Cuvintele Înalpreasfinţiei Sale le  păstrăm cu toţii ca pe un odor de mare preţ în adâncul sufletelor noastre, conştienţi fiind, poate mai mult ca niciodată,  cât de preţ suntem noi, tinerii,  în ochii lui Hristos,  cât de iubiţi suntem de El şi de către Maica Sa. Am părăsit Sibiul cu părerea de rău că timpul parcă a zburat, dar şi cu bucuria comuniunii cu atât de mulţi tineri din ţară şi străinătate.

Orice poveste se termină cu „Şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi”, în timp ce povestea ITO 2018 se continuă în sufletele tuturor celor prezenţi,  care au dus bucuria veşniciei în ţările, comunităţile şi familiile lor.

Hristos în mijlocul nostru! Este şi va fi!

Hristos a înviat! Adevărat a înviat!

„Hakuna Matata! Romania!” (Nici o grijă! Totul este cum trebuie! ”Romania!”)

Cine ştie ? Poate peste generaţii, cineva va spune legenda ITO 2018 Sibiu…

 

Claudia Ilinca

Lasa un comentariu

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.