Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa de lucru din 25/26 februarie 2009, a stabilit ca zi cu însemnătate deosebită „Duminica migranţilor români“, în prima duminică după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (15 august), când mulţi dintre românii aflaţi la muncă sau studii în străinătate se întorc acasă. În această duminică se are în vedere, pe lângă mângâierea celor rămaşi acasă, întărirea conştiinţei de români dreptcredincioşi a celor plecaţi în străinătate.
Diaspora ortodoxă constituie astăzi un aspect fundamental pentru Biserica Ortodoxă, în general, şi pentru Biserica Ortodoxă Română, în mod special. Termenul de „diasporă“ vine de la verbul grecesc „diaspeiro“, care are sensul de a răspândi, a împrăştia sau a dispersa.
Prin „diaspora ortodoxă“ se înţelege prezenţa românilor ortodocşi în afara graniţelor ţării, în ţări neortodoxe sau chiar necreştine, ca urmare a fenomenului migraţiei. Diaspora ortodoxă română este prezentă cu precădere în ţările Europei de Vest şi în Statele Unite ale Americii. În general, de migranţii ortodocşi s-a ocupat Biserica naţională, care i-a consiliat spiritual şi i-a ajutat material pe cei aflaţi în afara graniţelor ţării.