👑🇷🇴În Anul omagial al pastorației românilor din afara României, Departamentul pentru tineret al parohiei noastre dedică tradiționala campanie online din perioada 1-8 martie, unor personalități care au marcat istoria neamului noastru, prin contribuția semnificativă adusă ortodoxiei și culturii românești, chiar și aflându-se dincolo de granițele țării.
🌸Astfel, deschidem seria postărilor din Campania „Ortodoxia peste granițe. Modele de viață creștină în diaspora contemporană” cu cea care a fost considerată „cea mai frumoasă prințesă a României” și anume, Principesa Ileana, cea mai mică fiică a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria și cel de-al cincealea copil al acestora.
🌸Aceasta s-a născut la data de 5 ianuarie 1909 și a fost pe departe copilul preferat al Reginei Maria, ea mărturisind că: „Dacă Mignon era copilul zbuciumului meu, Ileana era, fără îndoială, acela al întregirii mele.”
🌸După o copilărie marcată de numeroase evenimente ce au maturizat-o și pregătit-o pentru a deveni o adevărată prințesă, în perioada Regenţei, Principesa Ileana s-a implicat în mişcările naţionale de tineret, constituind Asociaţia Tinerelor Femei Creştine, filială a YWCA în România, şi Asociaţia Cercetaşelor României. De asemenea, în timpul cumplitei conflagraţii din 1940, aceasta a lucrat ca soră medicală, urmând modelul oferit de mama sa, în Primul Război Mondial. În anul 1944, revenind în România, a înfiinţat la Bran Spitalul „Inima Reginei Maria”, care a funcţionat, cu sprijinul Crucii Roşii Internaţionale, până în 1948.
🌸După abdicarea silită a Regelui Mihai I al României, Principesa Ileana a fost obligată să părăsească țara. Totuși, credința sa și dragostea lui Dumnezeu i-au călăuzit pașii pe calea cea dreaptă, în 1961, retrăgându-se la Mănastirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Bussy-en-Othe, Franţa.
🌸În 1967, a îmbrăcat haina monahală, devenind Maica Alexandra și stabilindu-se definitiv în SUA. Aici a fondat în anul 1968 Mănăstirea Ortodoxă „Schimbarea la Faţă” din Elwood City, Pennsylvania, prima mănăstire ortodoxă de obşte românească, din America de Nord. De-a lungul timpului, Maica Alexandra a avut relaţii apropiate cu mari figuri ale ortodoxiei, precum Părintele Arsenie Boca, Părintele Andrei Scrima şi Acad. Zoe Dumitrescu-Buşulenga, sprijinind dreapta credință prin misiunea ei în străinătate.
🌸Principesa Ileana a fost singura dintre toți membrii familiei regale căreia Dumnezei i-a îngăduit să își vadă țara eliberată de sub jugul comunist, revenind în România în septembrie 1990. A trecut la Domnul la data de 21 ianuarie 1991, iar vasul de lut cu pământ românesc, pe care principesa îl adunase cu grijă la plecarea sa în exil și pe care îl păstrase ca pe o comoară de-a lungul anilor, a fost îngropat odată cu ea.
🌸Principesa Ileana rămâne până astăzi un model de noblețe, curaj și credință tare, o prințesă a inimilor tuturor românilor, chiar și dincolo de granițe.